Pocinkane ograje in konstrukcije so del trajnostne gradnje

Vroče cinkanje je ena od najstarejših tehnologij protikorozijske zaščite, ki se uporablja; v gradbeništvu za zaščito jeklenih konstrukcij, pri gradnji avtocest, v železniški infrastrukturi, pa tudi za zaščito jeklene opreme v individualni gradnji, kot so cevne ali kovane balkonske ograje, dvoriščna vrata, pohodne rešetke, nadstreški za avtomobile ter letni in zimski vrtovi.

V Sloveniji je edino podjetje, ki se ukvarja s tovrstno zaščito, Pocinkovalnica d. o. o., Celje.

Vroče cinkanje spada v trajnostno gradnjo saj je antikorozijska zaščita pred rjavenjem superiorna in traja več 100 let. Poleg tega izdelava vročecinkanega elementa povzroči mnogo manj CO2 izpustov kot barvanega. Vroče cinkane konstrukcije po eksploatacijski dobi popolnoma recikliramo medtem ko betonskih ni možno in se kvečjemu uporabljajo za nasutja.

Pri novogradnji se boste gotovo srečali tudi s potrebo po postavitvi ograje in nadstreška. V prvem primeru boste izbirali med več tipi ograj, med njimi so najpogostejše kovinske ograje. Te so lahko enostavne cevne ali pa prestižne kovane ograje. Najcenejša izvedba so sicer prefabricirane žične ali pločevinaste ograje standardnih dimenzij, ki so ponavadi samo prašno lakirane (barvane) in imajo zato zelo kratko življensko dobo. Te pokažejo prve znake rjavenja že po 5 – 10 letih. Zaradi tega svetujemo, da vedno zahtevate vroče cinkano zaščito. Tudi galvansko cinkana prevleka je zunaj neučinkovita.

Kovinske ograje je nujno potrebno kvalitetno in dolgotrajno antikorozijsko zaščititi. Edini pravi način in trajnosten, je vroče cinkana prevleka. Takšna ograja bo preživela vas in naslednji rod saj so lastnosti cinka na atmosferi superiorni (100 let in več). Zaradi estetskega videza se lahko odločite še za dodaten premaz z barvo (duplex sistem), kjer pa dajemo prednost mokremu premazu pred prašnim zaradi boljše oprijemljivosti na cink in lažjega popravila premaza v primeru mehanskih poškodb. O vrsti premaza se lahko odločite sami ali pa prepustite odločitev mojstru. Cena takšnih ograj je nekje od 150 eur po tekočem metru za enostavne cevne ograje in navzgor, če se odločite za kovano ograjo. Vkolikor se odločite za izdelavo v lastni režiji, bo strošek cinkanja pribl. 1 eur/kg. Podobna cena cinkanja velja tudi za kovinske nadstreške.

V primeru da obnavljate dom, boste mogoče želeli obnoviti tudi zastarelo ograjo. Če je ta kovinska, verjetno ni bila vroče cinkana ampak samo pobarvana. Že po petih letih začne barvni premaz popuščati, pokažejo se prvi znaki rje. Proces korozije kljub velikemu trudu ob ponavljajočih popravilih saniranja rjastih površin ni moč ustaviti. Sanacija zadovoljuje za leto ali dve, potem ponovno izstopijo rjaste površine. Če ograja ni preveč poškodovana, jo lahko obnovite. Pri vijačni izvedbi , ključavničarka dela niso potrebna, sicer pa je potrebno dovariti ali privijačiti spojne plošče na okvir ograje, preko katerih boste lahko ograjo po obnovi zmontirali na obstoječe stebre oz. tla.

Obnovo ograje se prične s peskanjem – odstranjevanjem stare zaščite. Odstranitev izvede delavnica, kjer imajo opremo za peskanje. To je najpomembnejši del obnove, ki mu je potrebno posvetiti največ pozornosti, saj je potrebno stari premaz odstraniti stoodstotno, ker slednji ne dopušča oprijema cinkove prevleke. Strošek odstranitve starega premaza s peskanjem znaša cca. 20 eur/tekoči meter. Rjo z ograje ni potrebno odstranjevati, ta postopek je vključen v storitev cinkanja. Pred vročim cinkanjem je potrebno izvesti še odzračitev zaprtih profilov (vrtanje lukenj v cevi). Navodila pozna mojster, Če boste sami opravili to delo, najdete točna navodila na naši spletni strani (www.pocinkovalnica.si) ali nas pokličete. Tekoči meter ograje v poprečju tehta 10 – 20 kg. Strošek cinkanja, kot je že bilo omenjeno znaša cca. 1 eur/kg . Po želji se odločite še za premaz . Izvedba premaza znaša cca. 20 eur/tekoči meter.

Takšna prenovljena ograja bo imela enake lastnosti antikorozijske zaščite kot nova, z enako dolgo življensko dobo. Ob tem pa boste hkrati prispevali svoj delež k trajnostnemu odnosu do okolja.

Pocinkovalnica d.o.o., Matjaž Pečar

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1997, tradicija in izkušnje vročega cinkanja v podjetju pa segajo v drugo polovico 19. stoletja.

V tem času smo postali uspešno, tržno orientirano podjetje s pomembnim tržnim deležem na slovenskem, hrvaškem in avstrijskem trgu, kar nam zagotavlja stabilen poslovni položaj.

Hitri podatki

Pocinkovalnica  d.o.o.
Bežigrajska cesta 6
3000 Celje

T: +386 (0)3 42 63 228
F: +386 (0)3 42 63 232
E: info@pocinkovalnica.si

DŠ: 56228732
ID za DDV: SI56228732

Galerija

Vse pravice pridržane. 2018 © Pocinkovalnica d.o.o.  |  Pravno obvestilo Spletni piškotki

Powered by Wordpress